2021-05-05 13:45:56• hírek • Bede Emőke

Ingyenes tüdőszűrésre nyílik lehetőség tíz Szatmár megyei községben

Szopor, Nagyszokond, Szatmárhegy, Vetés, Pusztadaróc, Lázári, Apa, Bikszád, Kányaháza és Nagytarna – ezekbe a községekbe érkezik el a következő hetekben a bukaresti Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet által indított karaván.

A rendelővé alakított teherautóban a jól képzett személyzet mellett egy röntgenkészülék és molekuláris diagnosztika elvégzésére alkalmas berendezés is várja a lakosságot, mi több, a tuberkulózis és egyéb tüdőbetegségek felfedezését egy mesterséges intelligenciával dolgozó program is segíti. A karaván megközelítőleg két hónapig járja majd a megyét, annak is elsősorban azokat a zónáit, ahol a legtöbb TBC-s beteget tartják számon. Céljuk segíteni a lakosságot abban, hogy lakhelyükhöz közel, könnyen és ingyenesen vehessenek részt a tüdőszűrésen.


A Screening TB karavánja május 4-én érkezett meg Szoporra, a következő állomás pedig Nagyszokond, majd Szatmárhegy lesz. Minden helyszínen reggel 9-től állnak a lakosság rendelkezésére, de a pontos programért érdemes követni a Screening TB Romania nevű Facebook-oldalt is.




Nagyszabású projekt részeként érkezik Szatmár megyébe a karaván


Az elsősorban a TBC-re összpontosító karaván az elmúlt 30 év legnagyobb, uniós finanszírozással megvalósuló tüdőszűrési projektjének része, melynek lebonyolításáért a fővárosi Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet a felelős, Szatmár pedig immár a 11. megye a sorban, ahová begördül a mobil szakrendelő.


A tuberkulózis egy roppant súlyos betegség, az orvosi tapasztalat pedig azt mutatja, hogy minden aktív, felfedezett esetre további tíz, feltáratlanul maradt betegség jut. A karaván célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű közösségek tagjait az e kulcsfontosságú szűrésen való részvételben, hiszen a kór kezelésében kiemelkedő szerepe van a korai felismerésnek.


"Szatmár megye sajnos a TBC által leginkább érintett megyék között szerepel, 2019-ben 100 ezer főre 55,1 eset jutott, s noha a 2020-as évben csökkenni látszott az újonnan felfedezett fertőzések száma, a valóságban ilyen jellegű javulásról vélhetően szó sincs. Az esetszámok jó irányba való elmozdulása egyszerűen annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány miatt nagyon sokan egyszerűen nem jutottak el szakorvoshoz, így diagnosztizálva sem lettek" - hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára a szervezők.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: